Uvek pozdravite osobe koje sretnete na stepeništu. Nemojte bacati papir ili pikavce na stepenice ili u zajedničkom prostoru zgrade. Ako vam se dok zalivate cveće na balkonu desi da polijete balkon ispod vašeg, potrudite se da se odmah izvinete, a nikada nemojte zalivati cveće ako je ispod vas prostrt veš. Po analogiji, nećete nikada čistiti balkon prazneći smetlarnik… u vazduh. Kada tresete tepihe, treba da poštujete pravila kućnog reda predviđena za takve momente.

komsijeAko sa nekim od komšija imate odlične prijateljske odnose, poštujte njihovu privatnost: nemojte im upadati u stan kada vam padne na pamet, i nemojte ih zvati da dođu bilo kojim povodom. I za njih važi pravilo diskrecije.

U slučaju da ste član opštinskog odbora ili obavljate neke druge dužnosti vezane za zgradu u kojoj živite, izbegavajte da u svakom trenutku i sa bilo kim pričate o tome: sve u svoje vreme, i pre svega na odgovarajući način.

Zvučni alarmi za automobil i stan povod su za ispoljavanje maksimalne necivilizovanosti i nevaspitanja. Jedna statistička analiza koju su uradile same firme koje ih instaliraju pokazuje da se 80% ovih alarma aktivira, zvoni i zaglušuje čitav komšiluk satima i satima (neki put i danima) iz irelevantnih razloga, kao što je kiša ili mali udarac, zbog čega vas mogu samo zamrzeti, psovati, bacati se na vas manjim ili većim predmetima, ili vas prijaviti zbog uznemiravanja javnog mira: a ovo poslednje sudija i priznaje. Izbegavajte, ljudi, izbegavajte…

B. Delakaza, L. Sartirana, M. Marić.