sofija, beba, borba, zivotZivot je borba, za nekog malo, za nekog vise. A za neke ljude previse … Boris se da zavrsis skolu, muce te nastavnici, profesori, mucis se da nadjes posao, gazda te nervira, plata mala, nemas da kupis sve sto pozelis, krpis kraj sa krajem, zivot prolazi nekako pored nas… Prebrzo prolazi a da mi i nismo previse svesni desavanja oko nas. Nismo svesni da vecinom jurimo prolazne, materijalne stvari, da je ono pravo sto nam treba zapravo vec tu u nama, oko nas. Zaboravljamo da zahvalimo za ono sto imamo i jurimo ono sto bi voleli, ono sto nam reklama porucuje DA moramo DA imamo i da smo bez toga izgubljeni … Nova odeca, svake sezone je drugacija – kupuj novo, cipele isto, patike, o telefonima da ne pricamo…

Dok sa druge strane postoji prica koja se zove – borba za osmeh, zivot, za jedno dete. S obzirom da postoji i zloupotreba i svoje i slike tudje dece zarad donacija, poprilicno sam sumnjicava na sve to. Ova prica je (za mene) drugacija. Moja rodjena sestra biva smestena u bolnicku sobu sa malom Sofijom, te sam i ja neposredno upoznata za borbu, za strahove, muke, teskobe mame i bebe.

Sofija je beba iz normalne trudnoce, Sofijina mama je borac koji se uzdigao i bori se za malog andjela. Citiracu deo sa FB o maloj Sofiji:

“Sofija ima 3,5 godine i usled teške perinatalne asfiksije ostala je bez kiseonika, što za sada rezultira njenim slabim napretkom u razvoju, nemogućnosti da samostalno sedi, hoda ili stoji. I pored svega za ovo vreme zajedničkim naporima uspeli smo da od bebice iz inkubatora Sofku oporavimo do određenog nivoa, da bude svesna svih nas i da na svoj način sa nama komunicira. ”

Znam da oko nas ima puno malih Sofija, i da se svako bori na svoj nacin. Ja sam odabrala ovu, jer je eto “znam” … Dala sam koliko sam mogla, njima malo, meni taman koliko sam mogla da izdvojim.  A odavno sam razmisljala pa je uvek bilo, uh kako da uplatim samo toliko, pa glupo je, pa nemam sad vise, pa skupicu jos malo … A onda sam jednostavno uplatila onoliko koliko sam tada imala na racunu. Vodila sam se mislju sta ako im bas toliko nedostaje za lekic, sta ako bas ta mala sumica presudi i njima bude dostupno to sto treba. a treba. Porodice koje prolaze kroz ovaj vid borbe samo one znaju kako izlaze na kraj sa svim .. i njih obicno nase muke manje doticu u smislu da im je glavni fokus na zdravlju svog deteta… I tu se vidi besmislost telefona od 100000 evra, besmislost jakne, patika i svega prolaznog u zivotu.

Stavis prst na celo i zamislis se – koja je cena da budes srecan? Jesi li svestan da imas nesto sto se novcem ne moze kupiti – a to je ZDRAVLJE …

Svako ko zeli pomoci maloj Sofiji moze da kupi nesto sa stranice njihove mame:

https://www.facebook.com/klik.za.sofijin.osmeh/

Ili pak da jednostavno donira direktno na racun:

200-60296405-93
Milica Vasiljevic, Belosevac bb, Valjevo
U posti ili postanskoj stedionici bez provizije, ili online i na salteru banaka.